Τομάτες ΑΓΑΝ Ο.Ε. greektomato.gr

Ιστορία

Η ντομάτα κατάγεται από το Περού. Γύρω στο 700 μ. Χ, μεταφέρθηκε ως ζιζάνιο στην Κεντρική Αμερική και έκτοτε άρχισε να καλλιεργείται από τους Αζτέκους και τους Ινδιάνους. Έγινε δημοφιλής κατά τη Γαλλική Επανάσταση, καθώς το κόκκινο ήταν το συμβολικό χρώμα των επαναστατών. Από ένα σημείο και μετά θεωρήθηκε σημείο πίστης η κατανάλωσή της από τους επαναστάτες.

Οι Ισπανοί κατακτητές έφεραν και κόκκινες και κίτρινες ντομάτες στην Σεβίλλη το 1520. Η ισπανική ονομασία «pomodoro» σημαίνει «χρυσό μήλο» και αναφέρεται στο αρχικό χρώμα της ντομάτας που ήταν κίτρινο.

Η ντομάτα άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα μετά το 1918.

Τομάτες ΑΓΑΝ Ο.Ε. greektomato.gr

Γενικά

Οι ντομάτες χρειάζονται ιδανικό περιβάλλον για να γίνουν νόστιμες. Χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή ηλιοφάνεια, θερμοκρασίες 28-30 βαθμούς κελσίου και ελαφρό αεράκι, που διατηρούν την θερμοκρασία στα σωστά επίπεδα. Αυτός ο λόγος καθιστά την Μεσσηνία τον ιδανικό τόπο για καλλιέργεια ντομάτας σε θερμοκήπιο. Σε αντίθεση με ό,τι ο κόσμος πιστεύει, η ντομάτα είναι φρούτο και όχι λαχανικό. Κάθε φυτό: 

 • Παράγει 15 με 18 κιλά ντομάτες ετησίως.
 • Πρέπει να επικονιασθεί από τους βομβίνους που τοποθετούμε στους θαλάμους.
 • Ψηλώνει κατά μέσο όρο 18-30 εκατοστά εβδομαδιαίως.
 • Παράγει περίπου 100 τομάτες ετησίως.
 • Πρέπει να απομακρύνονται 2-3 πλάγιοι βλαστοί εβδομαδιαίως.
 • Πρέπει να «χαμηλώνει» 18-30 εκατοστά εβδομαδιαίως.
 • Δημιουργεί μία με δύο ταξικαρπίες εβδομαδιαίως.
 • Αναπτύσσεται σε ένα φυσικά ανακυκλούμενο μέσο (πετροβάμβακας).
Κάθε υδροπονική ντομάτα μας:

 • Μεγαλώνει 1 χιλιοστό κάθε 24 ώρες.
 • Περιέχει μόλις 17 θερμίδες/100 γραμμάρια.
 • Χρειάζεται 50-60 ημέρες για να ωριμάσει.
 • Περιέχει λιγότερα εντομοκτόνα από τις περισσότερες ντομάτες του εμπορίου λόγω της εφαρμογής Ολοκληρωμένης Καταπολέμησης κατά την οποία χρησιμοποιούμε ωφέλιμα έντομα, ωφέλιμους μικροοργανισμούς, και ως επί το πλείστον βιολογικά σκευάσματα τα οποία δε διαταράσσουν αυτούς τους πληθυσμούς.
 • Αξιοποιεί αποδοτικότερα το νερό από τις τομάτες της υπαίθρου και τις συμβατικές καλλιέργειες θερμοκηπίου.
Τομάτες ΑΓΑΝ Ο.Ε. greektomato.gr

Διατήρηση

Κρατάνε για μεγαλύτερο διάστημα αν τις διατηρείτε με το κοτσάνι προς τα κάτω.
Βγάλτε τις ντομάτες κατευθείαν από την συσκευασία τους και τοποθετείστε τις σε σκληρή επιφάνεια, μακριά από το φως του ήλιου. Μην τις τυλίγετε σε χαρτί ή πετσέτα. Αν μουχλιάσει μία, θα μουχλιάσουν όλες.Όταν αγοράζετε ντομάτες από το εμπόριο και θέλετε να τις διατηρήσετε για λίγο καιρό, προσέξτε το χρώμα τους: ένα πακέτο στο οποίο όλες οι ντομάτες έχουν το ίδιο χρώμα μάλλον έχει συσκευαστεί περισσότερο καιρό από ένα άλλο πακέτο όπου υπάρχουν διαφορετικές αποχρώσεις του κόκκινου. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε τα κλωνάρια: πρέπει να είναι φρέσκα και πράσινα.

Προσοχή: Η διατήρηση των καρπών της ντομάτας στο ψυγείο είναι απλά παρανόηση. Στην πράξη, το ψύχος διακόπτει την ωρίμανση της ντομάτας και προκαλεί αλλοίωση στην υφή και την γεύση της.

Ωρίμανση – αν έχετε περιθώριο αφήστε τες να ωριμάσουν όπως περιγράφηκε πιο πάνω. Αν πρέπει να επισπεύσετε τον χρόνο ωρίμανσής τους, βάλτε τις σε χάρτινη σακούλα με μια ώριμη μπανάνα ή ένα ώριμο μήλο.

Καλές ντομάτες οι οποίες έχουν διατηρηθεί με αυτόν τον τρόπο, θα κρατήσουν από μία έως τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, μετά την έκτη μέρα θα αρχίσουν να χάνουν σε γεύση και την δεύτερη εβδομάδα θα αρχίσουν να αλλοιώνονται.

Πλύσιμο- πλύνετέ τις πριν τις καταναλώσετε και όχι όταν τις αγοράζετε. Θα διατηρηθούν περισσότερο.
Κόψιμο σε φέτες ή σε κύβους – χρησιμοποιείτε πάντα κοφτερό μαχαίρι, ειδικά αν οι ντομάτες έχουν ωριμάσει αρκετά.

ΜΗΝ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ! – οι ντομάτες διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα στο ράφι απ΄ ότι στο ψυγείο και είναι γευστικότερες, καθώς συνεχίζουν να ωριμάζουν.

Η κατάλληλη ώρα για να καταναλωθεί μια ντομάτα είναι όταν έχει πλούσιο κόκκινο χρώμα και έχει μαλακώσει ελαφρώς. Να αποθηκεύετε πάντα τις κόκκινες ντομάτες σε σκιερό μέρος, με θερμοκρασία δωματίου.

Διεύθυνση εταιρείας:

Θέση Καμίνια 96
Μεσσήνη Μεσσηνίας
Ελλάδα 
ΤΚ. 24200


Τηλ. επικοινωνίας:

+306943124150
+306975022609

Email:info@greektomato.gr